woensdag 24 juli 2013

Kaart Oekraïne en Kiev - Vakantie Krim Zwarte Zee

Kaart Oekraïne, steden, wegen, rivieren: VN
Oekraïne is een land in het oosten van Europa met 45.700.395 inwoners (2009). De hoofdstad is Kiev en de officiële taal van het land is Oekraïens. De oppervlakte van het land is 603.700 km².

Oekraïne grenst in het noordwesten aan Wit-Rusland (Belarus), in het noordoosten en oosten aan Rusland, in het zuiden aan Roemenië en Moldavië en in het westen aan Hongarije, Slowakije en Polen.

In het zuiden ligt het Oost-Europese land aan de Zwarte Zee en de Zee van Azov.

Na Rusland is Oekraïne het Europese land met de grootste oppervlakte. Het is wel het grootste land qua oppervlakte dat geheel in Europa ligt. Rusland ligt grotendeels in Azië.

Oekraïne bestaat voor het grootste deel uit vlakten. Een hoogte van 200 tot 500 meter bereiken het Volhynisch-Podolisch Plateau in het westen en het lichtgolvende laagland ten noorden van de middenloop van de Dnepr.

De Woudkarpaten in het zuidwesten van het land heeft toppen tot 2.061 meter. Het Jajlagebergte, op het schiereiland Krim heeft bergen tot 1.541 meter.

De Krim
In het uiterste zuidoosten van Oekraïne ligt het schiereiland de Krim. Het is een Oekraïens schiereiland in de Zwarte Zee en de Zee van Azov.

Op de Krim ligt de autonome Krim-republiek met als hoofdstad Simferopol. De belangrijkste havenplaats is Sebastopol aan de Zwarte Zee.

Klimaat en vakantie
Oekraïne kent een gematigd continentaal klimaat. Het klimaat wordt in het noordwesten nog enigszins beïnvloed door de Atlantische Oceaan, aan de kust door de Zwarte Zee.

De zuidkust van de Krim benadert een subtropisch klimaat.

Oekraïne is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, wintersportgebieden, de stranden aan de Zwarte Zee en bezienswaardigheden in de steden.

Een aantal bekende skigebieden in het land zijn Oriavchyk, Slavsko en Tysovets.

Steden Oekraïne
Een aantal grote steden in Oekraïne zijn naast de hoofdstad Kiev: Charkov, Dnjepropetrovsk, Odessa, Donetsk, Zaporizja, Lviv.

Europees kampioenschap voetbal 2012
Oekraïne organiseert in 2012 samen met Polen het Europees voetbalkampioenschap (UEFA EURO 2012). Nederland begint het toernooi in Oekraïne.

De wedstrijden in Oekraïne worden afgewerkt in vier speelsteden. Dit zijn Charkov (Kharkov), Donetsk, Kiev en Lviv. De stad Odessa staat op de reservelijst als speelstad.

Nederland speelt in de voorronde alle wedstrijden in de stad Charkov, en ontmoet daar achtereenvolgens Denemarken, Duitsland en Portugal.

In Polen wordt gevoetbald in de steden Gdańsk, Poznań, Warschau en Wrocław. De Poolse steden Krakau en Chorzów staan op de reservelijst.

De finale van het EK voetbal wordt gespeeld in het NSK Olimpiejsky-stadion in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Kaart steden Oekraïne: CIA

Kaart Oekraïne
Oekraïne grenst aan Wit-Rusland (Belarus), Rusland, Roemenië, Moldavië, Hongarije, Slowakije en Polen. In het westen ligt het Oost-Europese land aan de Zwarte Zee en de Zee van Azov.

In het zuiden ligt het Oost-Europese land aan de Zwarte Zee en de Zee van Azov.
Kaart Oekraïne, steden, provincies, wegen: CIA